Juan Gris omagiat de Google la 125 de ani de la naștere. Maestru cubist alături de Picasso și Braque

Juan Gris omagiat de Google la 125 de ani de la naștere. Maestru cubist alături de Picasso și Braque

Juan Gris omagiat de Google la 125 de ani de la naștere. Maestru cubist alături de Picasso și Braque

Juan Gris este un pictor spaniol, sculptor, artist grafic si decorator. Este unul dintre principalii reprezentanti ai cubismului, impreuna cu Pablo Picasso si Georges Braque.

Juan Gris a fost considerat mult mai coerent si mai estetic decat Pablo Picasso. Gris s-a nascut la Madrid, Spania la data de 23 martie 1887. Numele adevarat este Jose Victoriano Gonzalez, iar pseudonimul sau a fost adoptat dupa ce s-a mutat la Paris (1906), unde l-a cunoscut pe Picasso care i-a devenit prieten.

In perioada 1907-1912 a urmarit indeaproape cubismul, iar in 1912 a prezentat prima expozitie de tablouri intitulata “Omagiu lui Picasso”, expozitie pentru care a castigat reputatia de maestru.

José Victoriano Carmelo Carlos Gonzalez Perez s-a născut la Madrid, în familia unui negustor bogat, fiind al treisprezecelea din cei paisprezece copii. Gonzalez a vrut să devină inginer, insa in anul 1902 a început să studieze la Şcoala de Arte şi Meserii din capitala spaniolă.

În 1904 renunta, pentru a desena in reviste şi a realiza ilustraţii pentru cărţi. În anul 1906, Juan Gris părăseşte Spania şi pleacă la Paris. Primii ani petrecuţi aici stau sub semnul artei cu scop financiar, executând desene umoristice şi caricaturi pentru reviste ilustrate. Doi ani mai târtiu se stabileşte în “Bateau-Lavoir” din Montmartre.

A lucrat impreuna cu Picasso si Braque pana la inceputul primului razboi mondial, adaptand ideile lor propriului temperament. Tânărul manifestă de timpuriu talent pentru desen și în anul 1902 intră la școala de arte “Escuela de Artes y Manufacturas” din Madrid. După doi ani, părăsește școala pentru a studia în atelierul lui José Moreno Carbonero, sub îndrumarea căruia, mai târziu, va studia și Salvador Dalí.

Atelierele din Bateau-Lavoir erau în acest timp locul de întâlnire al multor tineri pictori şi literaţi. Acolo se întâlneşte cu Pablo Picasso şi Georges Braque, precum şi cu Guillaume Apollinaire, André Salmon şi Max Jacob. Juan Gris începe cu adevărat să picteze spre sfârşitul anului 1910, şi este cucerit de maniera cubistă, concentrându-se pe stilul analitic.

In 1908 ajunge la Paris. Prin aceasta mutare Juan Grice evita serviciul militar. Doi ani mai târziu s-a mutat la atelierul de lucru "Lavuar Bato" (Bateau Lavoir) şi se imprieteneste cu grupul de artişti din Montmartre, condus de Picasso şi Braque. În 1910 Grice se dedica suta la suta pasiunii de desenator şi ilust.

Cu toate ca facea ilustratii umoristice pentru diferite publicatii pariziene, Gris a inceput sa picteze serios din 1910, iar in 1912 si-a creat un stil personal al genului cubism. Portretul lui Picasso din 1912 este una din primele picturi cubiste pictate de un artist, altul decat Picasso sau Braque.

In 1911 realizeaza prima imagine in stilul cubismului, executata în tonuri de gri şi de pamant, cu elemente clare si forme proiectate. Putin mai tarziu Gris organizeaza prima expoziţie de lucrări. În picturile sale, Gris a impus un model de obiecte descompuse, care se transforma în forme geometrice.

În vara anului 1913, Gris pleacă la Céret unde îl va întâlni pe Picasso. Pentru Juan Gris începe perioada cubistă sintetică. Împreună cu Picasso și Braque descoperă noi mijloace de expresie. În tehnica sa introduce elemente ca hârtia de ziar, tapete și cioburi, realizează așa zisele "Papiers collés", din care vor rezulta mai târziu colajele (collages). In anul 1914, în timpul unei călătorii în sudul Franței, se întâlnește cu Henri Matisse, a cărui tehnică picturală îi va influența în mod decisiv propria sa creație.

În afară de pictură, Gris se ocupă în egală măsură de gravură și ilustrații; execută totodată și sculpturi din tablă tăiată, influențat de sculptorul Jacques Lipchitz. În plus realizează decoruri și costume pentru unul din spectacolele de balet ale lui Serghei Djaghilev cu "Les Ballets Russes" și pentru opera "La Colombe" a lui Charles Gounod. În 1924 va ține un important curs la Sorbona în timpul căruia își expune propriile teorii referitoare la artă.

În 1920, Grice a contractat pleurezie, iar starea lui de sănătate sa deteriorat. S-a stins din viata la Boulogne-sur-Seine (Paris) in in primavara anului 1927 la varsta de 40 de ani, lasandu-i singuri pe sotia sa, Josette si fiul Georges. Pretul cel mai mare la o licitatie pentru lucrarile sale a fost de 20.8 milioane $ pentru lucrarea sa, Livre, pipe et verres.

Douglas Cooper. “The Cubist Epoch“, Phaidon Press Limited 1970
John Golding: Cubism: A History and an Analysis. Wittenborn, 1959
WikiCommons (Ro, Eng, Fr)