83% dintre angajatori verifica backgroundul online al potentialilor angajati

83% dintre angajatori verifica backgroundul online al potentialilor angajati

BestJobs.ro a chestionat recent 2858 de angajati si peste 70 de companii pentru a afla in ce mod comportamentul pe retelele sociale influenteaza procesul de selectie al angajatilor.

Intrebati ce masuri de precautie isi iau in comportamentul pe retelele sociale, pentru a evita respingerea la un viitor interviu de angajare, am aflat urmatoarele:

22% - evita postarea de materiale indecente sau de continut neadecvat

18% - evita comentariile discriminatorii

21% - nu posteaza comentarii defaimatoare asupra unui angajator anterior

11% - fac referiri directe asupra calificarilor si pregatirii lor

28% - formuleaza cat mai corect si atent orice comunicare pentru a da dovada de o capacitate buna de exprimare

Pe de alta parte, 83% dintre recrutori declara ca apeleaza la analiza continutului pe retelele sociale in procesul de selectie al candidatilor. Principalele aspecte care sunt verificate de acestia atunci cand analizeaza comportamentul online al angajatilor potentiali sunt:

37% - daca au mintit asupra calificarilor

24% - daca au dovedit deficiente in comunicare

12% - daca posteaza comentarii defaimatoare asupra unui angajator anterior

18% - daca posteaza materiale cu continut inadecvat (fotografii, comentarii)

9% - daca posteaza comentarii discriminatorii

Screening-ul de pre-angajare incepe sa includa tot mai multe actiuni de analiza online a angajatilor potentiali, pentru a valida informatiile incluse de aplicanti in CV-urile transmise.

Potrivit unui sondaj anterior, identitatea personala online conteaza si poate influenta gasirea unui loc de munca, de aceea activitatea in social media trebuie "administrata corect".

Sondajele au fost efectuate la nivel national pe pagina de candidati si companii BestJobs. Acestea fac parte dintr-o serie de sondaje BestJobs ce masoara opinia utilizatorilor intr-o varietate de subiecte legate de locul de munca, economie si cariera. Aceste sondaje nu sunt stiintifice si reflecta doar opiniile utilizatorilor.

Comunicate de presa