Lenovo si NEC se aliaza pentru a produce computere personale

Lenovo si NEC se aliaza pentru a produce computere personale

Producatorul chinez de calculatoare personale Lenovo Group (numarul 4 la nivel mondial) va investi 175 milioane de dolari in rivalul japonez NEC Corp. pentru a forma un joint venture care va produce si comercializa PC-uri pe piata japoneza.

Noua entitate, botezata Lenovo NEC Holdings B.V., va fi controlata in proportie de 51% de Lenovo si 49% de NEC, urmand ca divizia de PC-uri a NEC sa devina o filiala a societatii mixte Lenovo NEC Holdings B.V.

"NEC va primi de la Lenovo 175 milioane de dolari prin intermediul unei emisiuni de actiuni catre Lenovo", au anuntat cele doua firme intr-un comunicat comun.

In plus, NEC va avea optiunea de a-si vinde actiunile catre Lenovo la sfarsitul unei perioade de 5 ani.

Prin combinarea operatiunilor lor din domeniul computerelor personale, Lenovo si NEC spera sa poata concura mai bine cu liderul mondial, grupul american Hewlett-Packard. NEC este lider pe piata japoneza de PC-uri cu o cota de 18% dar nu se numara printre primii 10 producatori la nivel mondial.

Pentru Lenovo, numarul unu pe piata chineza dar numarul patru la nivel mondial, preluarea NEC este a doua tentativa a firmei chineze de a se extinde pe o piata matura, dupa ce in 2005 a preluat divizia de PC-uri a grupului american IBM.

Sursa: Rompres & Tehnopol