Primul troian detectat pe telefoanele cu sistem de operare Android

Kaspersky Lab, unul dintre principalii dezvoltatori mondiali de soluţii de securitate anunţă ca un prim program periculos, clasificat în categoria Trojan-SMS, a fost detectat pe telefoanele mobile care rulează sistemul de operare Android de la Google.


Numit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, acesta a infectat deja mai multe dispositive mobile.

Programul se instalează pe dispozitivele smartphone care rulează Android sub deghizarea unei aplicaţii media banale.

Utilizatorilor li se solicită să accepte instalarea unui fişier de 13KB, cu extensia standard .

APK a aplicaţiilor Android. Odată instalat pe telefon, troianul începe să trimită SMS-uri către o listă de numere cu suprataxă, fără acordul sau cunoştinţa utilizatorului telefonului.

Troienii-SMS sunt cea mai răspândită categorie de programe periculoase pentru telefoanele mobile, dar Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a este primul scris special pentru platforma Android.

Trebuie notat că până acum au existat cazuri izolate de dispozitive rulând Android care au fost infectate cu programe spyware. Primul asemenea program a apărut în 2009.

”După cum arată datele organizaţiei de cercetare de piaţă IDC, vânzările de telefoane mobile pe platforma Android înregistrează cea mai mare rată de creştere dintre toate platformele vândute.

Ca urmare, ne putem aştepta ca numărul de programe periculoase scrise special pentru această platformă să crească”, spune Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager la Kaspersky Lab.

”Kaspersky Lab dezvoltă activ tehnologii şi soluţii pentru a proteja sistemele de operare, iar Kaspersky Mobile Security pentru Android este aşteptat să fie lansat la începutul anului 2001”.

Kaspersky Lab recomandă utilizatorilor să urmărească cu atenţie accesul la ce servicii sunt solicitate de aplicaţii atunci când acestea sunt instalate, inclusive accesul la serviciile scumpe, cum ar fi trimiterea de SMS-uri către numere cu suprataxă. Dacă utilizatorul acceptă accesul la aceste servicii în faza de instalare, este posibil ca programele respective să iniţieze apeluri şi să trimită mesaje fără a mai cere aprobare ulterioară.

Semnătura pentru Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a a fost deja adăugată în baza de date a Kasperky Lab.

Sursa: Kaspersky & Comunicatedepresa.ro