Scenariu: Impozitul pe veniturile programatorilor IT va duce la falimentul unor firme romanesti

Masura propusa de Guvern cu privire la eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT va duce la retragerea din tara a firmelor straine si a specialistilor in domeniu, dar si la inchiderea unor firme autohtone in curs de consolidare, se arata intr-un comunicat al ARIES.

"Dupa aprecierile noastre, aceasta decizie, cu un impact nesemnificativ asupra bugetului tarii si luata inaintea consolidarii durabile a industriei pe palierul inovarii, ii va da o lovitura grea pe termen lung, cu perspectiva abandonarii Romaniei ca locatie pentru firmele straine din domeniu, plecarea specialistilor in strainatate, asa cum s-a intamplat in anii 90 si inceputul secolului 21, pana la luarea acestei masuri, in anul 2002, si crearea unor situatii dificile sau chiar falimentul unor firme autohtone in curs de consolidare", se arata in comunicatul Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES).

De asemenea, Asociatia precizeaza ca in urma aplicarii acestei masuri sunt asteptate pierderi semnificative la firmele care si-au calculat ofertele si contractele in contextul valabilitatii legii.

"Aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT va lasa intregul sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte.

Cresterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinte extrem de grave asupra industriei", spun reprezentantii ARIES.

Citeste mai multe detalii despre stirea prezentata pe sursa citata