Reclame Orange: CNA a interzis spoturile Orange

CNA a interzis spoturile Orange

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, interzicerea spoturilor pentru abonamentele Orange deoarece contin informatii care induc in eroare utilizatorii serviciului de telefonie mobila.


Posturile de televiziune Antena 1, Antena 3, TVR 1, TVR 2, Prima
TV, Kanal D, PRO TV, National TV, Realitatea TV difuzeaza patru spoturi la serviciul de telefonie mobila Orange in care se spune ca utilizatorii retelei pot vorbi nelimitat international la tarif national si beneficiaza de 20 de minute internationale catre retele fixe cu 2 euro pe luna.

Potrivit Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC), afirmatia 'vorbesti nelimitat international ' induce in eroare publicul cu privire la aria de aplicabilitate, intrucat oferta este valabila numai pentru anumite tari din Uniunea Europeana si chiar in acest caz in oferta nu sunt incluse toate retelele din unele dintre tarile respective. De asemenea, nota de subsol care face referire la detaliile ofertei este afisata pe ecran doar 2 secunde, timp insuficient pentru a fi citita.

In aceste conditii, RAC a decis ca au fost incalcate articolele 4 si 5b din Anexa II a Codului de Practica in Publicitate, potrivit carora 'comunicarea comerciala nu trebuie sa prezinte in mod eronat, ambiguu ori inselator date sau informatii sau sa omita oferirea unor astfel de informatii care pot fi importante in decizia de achizitionare a unui serviciu sau produs'.

CNA a decis intrarea in legalitate a spoturilor in baza articolelor 107 si 114 din Codul Audiovizual referitoare la publicitate si teleshopping, care trebuie sa serveasca interesul public prin respectarea regulilor informarii si ale unei competitii corecte.

Sursa: Mediafax via Tehnopol