Facebook, "o sursa de ingrijorare" pentru forurile care se ocupa de protectia copilului

Facebook, "o sursa de ingrijorare" pentru forurile care se ocupa de protectia copilului

Reteaua de socializare Facebook reprezinta "o sursa de ingrijorare" pentru organizatiile ce se ocupa de supravegherea online a sigurantei tinerilor, pentru ca, de la lansarea sa, aceasta nu a depus la politie nicio plangere legata de vreo persoana suspectata de pedofilie, informeaza The Independent.


Jim Gamble, care conduce Centrul de Protectie Online a Copiilor (CEOP) a declarat ca este cu adevarat ingrijorat din cauza masurilor luate de reteaua Facebook pentru a proteja copiii.

El a cerut conducerii platformei de socializare sa prezinte dovezi legate de demersurile companiei de a-i demasca pe potentialii pedofili sau pe cei care ii intimideaza pe ceilalti sub protectia anonimatului.

Reprezentantul CEOP a mai anuntat ca forurile de investigatie au primit 252 de reclamatii legate de tentative de seductie cu scopul de exploatare sexuala, intimidare sau furt de identitate de la utilizatorii Facebook in primele luni ale acestui an, dar niciuna nu a fost depusa de companie.

Observatiile lui Gamble vin pe fondul cresterii temerilor legate de protectia copiilor pe Facebook, generate de refuzul companiei de a adauga butonul "de panica" pe paginile sale cele mai populare. Organizatia CEOP sustine folosirea acestui instrument, care permite utilizatorilor sa raporteze abuzurile.

"Facebook sustine ca sistemul lor este sigur, dar nu avem niciun motiv sa-i credem. Numarul reclamatiilor este in continua crestere. In primul sfert al acestui an au fost depuse 252 de plangeri impotriva Facebook. Compania nu a depus, in schimb, nicio plangere.

Daca sistemul este asa de bine pus la punct si sunt informatii, de ce nu iau masuri?", a spus Gamble, care a adaugat ca Facebook a fost, in schimb, foarte prompta in ceea ce priveste eliminarea continutului obscen sau pornografic.

"Cred ca Facebook confunda abordarea continutului cu cea a comportamentului si acesta este fondul problemei", a spus el.

"Facebook este locul unde se afla pradatorii in mediul online, unde sunt atrasi tinerii vulnerabili si sunt sedusi pentru a-i angaja in intalniri in mediul offline. In multe cazuri, tinerii din mediul online sunt ironizati si abuzati verbal pana cand sunt impinsi la sinucidere", a spus el.

CEOP primeste in jur de 800 de reclamatii pe luna impotriva diverselor forme de abuz in mediul online. 252 dintre acestea, inregistrate intre ianuarie si martie, au fost impotriva Facebook, doua din cinci avand ca subiect invitatii sexuale.

Sursa: TehnoPOL