Inventatorul internetului cere Guvernelor sa faca accesibile informatiile online

Inventatorul internetului cere Guvernelor sa faca accesibile informatiile online

Timothy John Berners-Lee, inventatorul internetului, cere Guvernelor sa faca accesibile online informatiile de interes public, in special in tarile in curs de dezvoltare, pentru a promova transparenta, informeaza BBC News online.


Timothy John (Tim) Berners-Lee, inventator al al World Wide Web-ului, a declarat ca "deschiderea datelor si mentinerea neutralitatii retelei" este tot atat de importanta ca libertatea de expresie.

In prezent, el este consilier la un proiect derulat in Marea Britanie, data.gov.uk, care face disponibile in mediul online informatii din sectorul public, pana acum ascunse publicului larg.

"Accesul la informatii de interes public in mediul online a devenit, in prezent, un drept fundamental al omului", a precizat specialistul, care a subliniat ca afirmatia sa este legitima in special in cazul tarilor in curs de dezvoltare.

"Deschiderea Guvernelor la informatii este un factor fundamental, care determina investitorii sa ia decizii", a spus el.

In Brazilia, un site care publica informatii despre averile demnitarilor, a generat multe controverse in planul politic.

John (Tim) Berners-Lee a dat exemplul acestui site, care a contribuit la restructurarea clasei politice, prin eliminarea din cursa electorala a sute de politicieni corupti.

Sursa: BBC