Fondatorul YouTube implicat in incalcarea copyright

Fondatorul YouTube implicat in incalcarea copyright

Executivii YouTube au fost constienti ca video-uri protejate de drepturi de autor au fost incarcate in serviciu inca de la inceput, potrivit unei dovezi interne dezvaluita de un tribunal american.


Dovada ar putea submina apararea YouTube in procesul de 1 miliard$ de incalcare a drepturilor copyright intentat de Viaco, potrivit Financial Times.

Investigatiile interne arata nu doar ca executivii YouTube au avut cunostinta de video-urile coprighted incarcate, ci si ca un co-fondator al serviciului este vinovat de aceasta practica.

La cinci luni dupa lansarea YouTube in 2005, co-fondatorul Steve Chen a scris intr-un email adresat co-fondatorilor Jawed Karim si Chad Hurley: "Jawed, te rog nu mai pune video-uri furate pe site."

Potrivit analistilor, dovada ar putea reprezenta un punct de cumpana in incercarea YouTube de a anula plangerile industriei media ca serviciul este un soft de piraterie.

E-mail-ul este unul dintre miile de pagini de dovezi interne descoperite in ultimii trei ani de cand Viacom a acuzat proprietarul YouTube, compania Google, de incalcarea intentionata a drepturilor de autor.

Insa Google a venit cu argumentul ca Viacom, care a incercat sa cumpere YouTube, a facut imposibil de stabilit cand materialul a fost incarcat ilegal.

Google a spus ca Viacom a deghizat deliberat video-urile postate in scopuri promotionale pentru a le face sa para ca si cand ar fi provenit de la utilizatori individuali.

Avocatii Google au spus ca nu exista posibilitatea de a sti daca video-urile au fost incarcate de utilizatori sau de proprietarii drepturilor de autor.

YouTube nu a fost obligat sa indeparteze materialul decat daca i se cerea expres din partea proprietarilor copyright si a facut acest lucru foarte repede odata ce a fost instiintat.

Sursa: Smartnews