„Fabrica Airbus” se deschide în septembrie

„Fabrica Airbus” se deschide în septembrie

Compania germană va crea în prima fază 300 de locuri de muncă, urmând ca numărul lor să crească la peste 700 în următoarea perioadă


„Ne continuăm cursul de expansiune prin extinderea activităţilor de afaceri în România. Am ales acest amplasament deoarece aici am găsit cele mai bune condiţii şi calificări în domeniul producţiei de componente pentru avioane. Astfel putem oferi produsele noastre la nivelul pieţei mondiale, întărindu-ne totodată poziţia concurenţială de furnizor de frunte în domeniul structurilor aerospaţiale la nivel global”, a declarat, ieri, la Ghimbav, Hans Lonsinger, preşedintele consiliului de conducere (CEO) al Premium Aerotec, cu ocazia semnării contractului real de superficie prin care compania germană, membră a concernului franco-germano-spaniol EADS, se obligă la construirea unei fabrici în care va investi 45 de milioane de euro, urmând ca alte 45 de milioane de euro să fie investite de furnizorii şi partenerii săi.

Semnarea contractului pentru preluarea terenului de 60.000 de metri pătraţi de la societatea IAR Ghimbav a fost făcută în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului Economiei, Adriean Videanu. Fabrica de la Ghimbav va fi cea de-a cincea a companiei germane şi prima din afara Germaniei, primele patru aflându-se la Augsburg, Bremen, Nordenham şi Varel.

„Această unitate de producţie va intra în funcţiune deja în cursul anului 2010, extinderea urmând să fie încheiată la sfârşitul anului 2011. Este planificată şi o a doua etapă de construcţie. Volumul de investiţii alocat de societatea Premium Aerotec se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro”, au arătat reprezentanţii părţii germane.

Prin producerea componentelor pentru avioane la fabrica Premium Aerotec din Ghimbav se creează circa 300 de locuri de muncă, numărul acestora urmând să crească progresiv. Alegerea amplasamentului a fost determinată de experienţa existentă la faţa locului mai ales în domeniul prelucrării metalelor.

Producţia noii fabrici din Ghimbav rezultă în mare parte din comenzi ale unor subfurnizori în cadrul programelor existente de dezvoltare a avioanelor. Dr. Dieter Meiners, Chief Operating Officer (COO) al Premium Aerotec şi preşedintele consiliului de conducere al Premium Aerotec SRL din România, a spus că „prin construcţia fabricii de la Ghimbav, care reprezintă la momentul actual cel mai mare proiect industrial din regiune, creăm noi impulsuri pentru creşterea economică şi pentru ocuparea forţei de muncă. Este o investiţie pe termen lung în viitorul întregii regiuni”.

Semnal pentru alţi investitori
Premierul Emil Boc a declarat că se aşteaptă ca în perioada următoare şi alţi investitori să fie atraşi de posibilitatea de a profita de oportunităţile din România. „Important este că imediat se vor crea la Braşov 300 de locuri de muncă, investiţia iniţială de 45 de milioane de euro va evalua şi urmează să ajungem la 90 de milioane de euro şi la 700 de locuri de muncă. Acest lucru e foarte important pentru zonă şi pentru România, iar prezenţa EADS aici este un semnal foarte puternic pentru alţi investitori care vor veni în România”, susţine premierul Emil Boc.

Acesta a adăugat că venirea companiei germane în România se datorează, în principal, cadrului general existent în România, printre facilităţile oferite investitorilor enumerând cota unică de impozitare de 16 la sută, neimpozitarea profitului reinvestit sau facilităţile acordate pentru cei care angajează şomeri.

De asemenea, primul-ministru a precizat că investitorii germani au venit în România şi datorită implicării în acest proiect a ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a primarului Braşovului, George Scripcaru, şi a directorului companiei IAR Ghimbav, Ion Banea.

Cifră de afaceri de 700 de milioane de euro în următorii zece ani
Fabrica de componente pentru aeronavele Airbus, a cărei construcţie va începe în săptămânile următoare la Ghimbav, în colaborare cu firma de stat IAR Braşov, va genera în următorii zece ani o cifră de afaceri de 700 milioane de euro şi va crea în total 700 locuri de muncă.

Prima etapă a proiectului, constând în 10.000 metri pătraţi de hale industriale şi birouri, va fi finalizată în 2010, iar investiţia completă va fi inaugurată la finele anului 2011. Într-o primă fază vor fi angajate 300 de persoane, iar ulterior încă 200. Împreună cu partenerii fabricii şi furnizori din industria de aviaţie, vor fi create în total circa 700 de locuri de muncă.

La fabrica de la Ghimbav va începe în septembrie producţia de părţi de fuselaj pentru 90 de avioane Airbus pe an. „Vom zbura în următorii ani cu avioane realizate parţial la Braşov”, a declarat directorul Aerotec, Hans Lonsinger, prezent la semnarea acordului.

Ajutor de stat de 21,3 milioane de euro
Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prezent la semnarea acordului, a adăugat că va exista şi un contract de offset, care nu are însă o valoare prestabilită. „Aşa cum Guvernul a ajutat Renault, Ford şi în jurul cărora gravitează sute de IMM-uri, efectele colaterale ale acestei investiţii vor fi extrem de benefice atât pentru Ghimbav, cât şi pentru Braşov. Nu există un termen anume de încheiere al contractului, dar pentru minim 10 ani ni s-a prezentat planul de afaceri al acestei dezvoltări.

Există şi un acord de offset, dar acesta nu are o valoare stabilită deoarece este în funcţie de ce se dezvoltă în această zonă, dar e foarte important că Premium Aerotec face mai întâi investiţia şi apoi pe măsură ce dezvoltă producţia va beneficia de creditele de offset din dezvoltarea pe care o va face”, a afirmat Adriean Videanu. „Ajutorul de stat acordat pentru Premium Aerotec pentru această investiţie se ridică la 21,3 milioane de euro, care va fi acordat eşalonat, pe măsură ce se realizează investiţia”, a mai spus Videanu. Totodată, ministrul Economiei a adăugat că producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a iniţiat discuţii cu compania germană pentru furnizarea de aluminiu, dar materialele prime pentru investiţiile Airbus sunt contractate direct de producătorul de avioane.

3.000 de CV-uri depuse
Liderul sindicaliştilor de pe platforma IAR Ghimbav, Şuba Arpad, este mulţumit de faptul că în sfârşit pe platformă vor fi create noi locuri de muncă, după ce în ultimii ani numărul angajaţilor a scăzut într-un mod considerabil.

„La IAR situaţia e destul de rea, sper ca salariaţii să reuşească să găsească un loc de muncă dincolo, cu toate că nu există nicio legătură contractuală între deschiderea noii societăţi şi IAR Ghimbav. Anul trecut în iulie au plecat 360 de persoane din care 330 de la IAR, iar acum urmează să mai plece încă 280 şi 20 de la Construcţii Aeronautice. La firma care se ocupă de recrutare deja sunt 3.000 de CV-uri depuse, dar asta nu înseamnă că e principiul primul venit primul servit.

Sper ca nemţii să vină nu numai cu societatea, ci şi cu mentalitatea şi sper să nu se adapteze la sistemul nostru aşa cum au făcut alţi nemţi în România în alte industrii”, a declarat Şuba Arpad. .

Declaraţie de intenţie încheiată anul trecut
O declaraţie de intenţie a fost semnată deja în anul 2009 de concernul EADS şi de Guvernul României. Aceasta prevede că Premium Aerotec, alţi parteneri şi întreprinderi furnizoare ale industriei aeronautice vor investi în România aproximativ 90 de milioane de euro.

Premium Aerotec GmbH are peste 6.000 de angajaţi şi se aşteaptă la o cifră de afaceri în jur de un miliard de euro la nivelul anului 2009. Activitatea de bază o constituie dezvoltarea şi producerea de structuri compozite aerospaţiale din metal şi fibre de carbon precum şi a dispozitivelor şi sistemelor de fabricaţie aferente.

Companie înfiinţată în 2009
Compania Premium Aerotec GmbH şi-a început activitatea în ianuarie 2009, fiind o subsidiară 100% a EADS N. V. În activitatea ei au fost cooptate uzinele EADS Augsburg, cât şi firmele Nordenham şi Varel ale societăţii Airbus. Fosta fabrică de piese Airbus din Bremen este parte integrantă a societăţii Premium Aerotec de la 1 ianuarie 2010 şi aparţine de uzina Nordenham.

Compania preconizează pentru anul 2009 o cifră de afaceri de aproximativ 1 miliard Euro. Reprezentanţii firmei susţin că nu este prevăzută o cotare la bursă sau o preluare a firmei Premium Aerotec de către consiliul de conducere (management-buy-out), aceste opţiuni rămânând însă deschise pentru viitor.

Sursa: Buna Ziua Brasov