Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) ofera 10.000 USD pentru o faptă bună

Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) ofera 10.000 USD pentru o faptă bună

Atât oferă Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) pentru înființarea de fundații comunitare în cinci orașe din România. Această sumă poate fi câștigată de către acele comunități care vor dovedi că își doresc, dar și că pot, să înființeze astfel de fundații.


Locuitorii cu inițiativă din orasele din Romania pot profita de această ocazie până în data de 19 martie 2010.

Pentru aceasta trebuie să trimită către ARC o scrisoare de intenție în care să arate că doresc să înființeze o astfel de fundație, că în comunitatea lor este nevoie de o fundație comunitară, să identifice donatorii importanți, dar și problemele cele mai stringente ale comunității.

În Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc, unde fundațiile comunitare există deja, s-au înmulțit spațiile de joacă, tinerii din oraș au început să voluntarieze pentru cauze sociale, oamenii au fost organizați pentru a lucra spre binele comunitățiilor, iar acestea sunt doar câteva exemple de acțiuni ale fundațiilor comunitare.

Dorim acum să vă spunem câte ceva despre primul program al Fundației Comunitare Cluj, Fondul Youth Bank. Acesta a fost constituit cu participarea tinerilor cu vârste între 15 și 21 de ani, care au strâns în mod creativ fonduri din comunitate. Sumele strânse de ei au fost triplate de către BRD Groupe Société Générale.

În prezent, programul YouthBank se află în al patrulea an de existență, cu un fond anual de 30.000 RON, continuând să mobilizeze energia și ideile tinerilor clujeni în beneficiul comunității.

Acest program ilustrează foarte bine principiile de funcționare ale Fundației: de a implica oamenii din comunitate, atât ca beneficiari, cât și ca participanți și donatori; de a crea un cadru transparent de susținere, prin care și companiile și mass-media se pot implica; de a dezvolta și multiplica resursele în beneficiul acțiunilor nonprofit în comunitate; de a susține idei noi, care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor.

După succesul Fundațiilor comunitare din Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc, ARC, alături de Fundația pentru Parteneriat și de Fundația PACT, lansează o provocare către cele mai îndrăznețe orașe din țară. Cinci dintre aceste orașe vor primi fonduri și consultanță pentru înfiinţarea de fundații comunitare şi pentru buna funcţionare a acestora în slujba comunității.

La înființare, fiecare dintre cinci fundații comunitare va primi câte 10 000 de USD.
Va exista apoi șansa vizitării unor fundații comunitare din Marea Britanie și din România, iar în primii doi ani de funcționare vor primi sprijin pentru atragerea de fonduri din comunitate, pentru acordarea de granturi, dar și fonduri care să completeze sumele atrase.

Susținătorii programului de fundații comunitare sunt Fundația Charles Stewart Mott, Trust For Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.

Toți cei interesați de înființarea unei fundații comunitare în orașul lor pot afla informații suplimentare de pe site-ul programului: www.fundatiicomunitare.ro