Sfaturi BitDefender pentru siguranţa întâlnirilor online

Sfaturi BitDefender pentru siguranţa întâlnirilor online

BitDefender®, producătorul multiplu premiat pentru soluţiile sale anti-malware, lansează astăzi un avertisment pentru internauţii aflaţi în căutarea partenerului în mediul online.


Astfel, BitDefender atrage atenţia asupra problemelor de securitate la care se expun aceştia în timpul căutărilor online şi a riscurilor de a li se sustrage datele de identificare sau de a fi victimele fraudelor electronice.

Deşi există multe servicii respectabile şi de încredere care facilitează întâlnirile online, utilizatorii acestora ar trebui să fie foarte atenţi în momentul în care optează pentru un unul care li se potriveşte.

Înainte de înregistrare, utilizatorii ar trebui întotdeauna să caute recomandări pozitive sau recenzii ale website-ului, dar şi sfatul unei persoane de încredere care a folosit deja serviciile website-ului respectiv.

BitDefender nu recomandă aderarea la un serviciu care facilitează întâlnirile online dacă acesta a fost promovat prin email-uri spam. Această acţiune ar putea avea ca rezultat furtul de identitate, abonarea utilizatorului la liste de spam sau chiar tentative de phishing folosind datele victimei.

“Descoperirea sufletului pereche de Ziua Îndrăgostiţilor printr-un serviciu online ar putea părea un vis devenit realitate, dar acesta se poate transforma foarte rapid într-un coşmar,” a declarat Cătălin Coşoi, senior antispam researcher la BitDefender.

“Pentru evitarea problemelor din spaţiul virtual, internauţii sunt sfătuiţi să acceseze numai pagini web care afişează clar politici de confidenţialitate prin care se angajează să asigure protejarea anonimatului internauţilor şi care specifică interdicţia divulgării de informaţii personale fără consimţământul utilizatorului.”

Odată cu aderarea la un serviciu de întâlniri online, utilizatorii ar trebui să ofere cât mai puţine detalii personale cu putinţă şi să folosească alias-uri sau porecle în locul numelui real.

Dacă este posibil, li se recomandă să creeze un cont separat de email, asigurând astfel securitatea contului personal şi a detaliilor profesionale. Utilizatorii nu ar trebui să dezvăluie niciodată informaţii personale precum adresa de domiciliu sau de la locul de muncă, numerele de telefon sau Codul Numeric Personal.

“Chiar şi cea mai banală informaţie – cum ar fi numele de fată al mamei sau numele primului animal de companie – pot fi folosite de infractorii cibernetici. Multe dintre aceste detalii par triviale, însă pot servi drept indicii pentru recuperarea parolelor conturilor de email sau a celor de online banking. În plus, internauţii interesaţi de serviciile de întâlniri online nu trebuie să divulge niciodată informaţii financiare, precum conturile bancare şi numărul sau PIN-ul cardurilor de credit” a completat Coşoi.

Alte ameninţări electronice pentru Ziua Îndrăgostiţilor de anul acesta includ:

- Spamul pe bloguri, reţele solciale şi forumuri, care direcţionează utilizatorii spre site-uri care răspândesc troieni, antiviruşi falşi, key logger-e şi alte tipuri de malware
- Mesaje email nesolicitate care explotează Ziua Îndrăgostiţilor pentru promovarea de produse şi servicii
- Ataşamente email prin care se încearcă plasarea diferitor tipuri de malware sub pretextul unui videoclip scurt nevinovat (pentru rularea căruia este necesară instalarea unui codec special), a unui slideshow sau a unei felicitări virtuale.

BitDefender oferă următoarele sfaturi suplimentare pentru asigurarea calculatoarelor şi a informaţiilor personale:

- Nu deschideţi mesajele email provenite din surse necunoscute. Mulţi viruşi se răspândesc prin intermediul mesajelor email, deci, dacă există dubii despre conţinutul unui mesa j, se recomandă solicitarea unei confirmări din partea expeditorului.
- Nu rulaţi imediat ataşamentele emailurilor cu subiecte suspicioase, sau provenind de la personae necunoscute. În schimb, se recomandă salvarea acestora pe hard disk şi scanarea lor cu o versiune actualizată a programului antivirus.
- Ştergeţi orice mesaj care solicită retrimiterea acestuia către întreaga listă de contacte, cu promisiunea unui noroc extraordinar sau care ameninţă că destinatarul va avea ghinion în cazul în care refuză să intre în joc. Aceste mesaje colectează adresele de e-mail are fiecărei persoane pe la care au trecut şi creează traffic inutil.
- Se recomandă actualizarea sistemului şi a aplicaţiilor cât mai des posibil. Unele sisteme de operare şi aplicaţii pot fi setate să se actualizeze automat,. În cazul în care nu se instalează patch-urile disponibile, sistemul poate deveni vulnerabil în faţa diverselor ameninţări.
- Nu se recomandă salvarea fişierelor provenite din surse necunoscute sau care nu sunt de încredere. Se verifică sursa fişierelor descărcate, iar utilizatorul trebuie să se asigure că soluţia anti-malware a scanat fişierele de la sursă.

Se recomandă folosirea unei soluţii integrate de securitate , care include produse antimalware, antispam şi firewall, dar şi funcţii avansate, cum sunt filtrele Web şi protecţia identităţii.

Sursa: Bitdefender