Noutati IT: Stickul USB - modem sau PC virtual

Stickul USB - bilet de autobuz, modem sau PC virtual

Stickul USB, după ce a desfiinţat dischetele şi CD-urile reinscripţionabile, şi-a depăşit tot mai mult funcţia de simplu dispozitiv de stocare de date şi s-a transformat recent în bilet de autobuz, album muzical, modem sau chiar PC virtual.


Aceşti câţiva centimetri încărcaţi de tehnologie de vârf vor fi utilizaţi, începând de luni, într-un nou scop, odată cu lansarea în oraşul francez Montpellier a primului stick USB din Europa ce va putea fi folosit în mijloacele de transport. El va putea fi reîncărcat pe internet şi conectat la un computer.

Odată urcat în autobuz sau în tramvai, este suficient ca dispozitivul să fie trecut în faţa unui dispozitiv de citire care validează biletul.

"Stickul este echipat cu o componentă care îi permite să comunice, fără contact direct, şi are o memorie de 1 Gigaoctet", a explicat Frédéric Linossier, directorul departamentului tehnologic al companiei Transdev, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Specialiştii din Montpellier se gândesc deja la noi aplicaţii posibile, precum plata accesului la piscină sau diverse aplicaţii în procesul de învăţământ. "Am putea descărca pe un stick USB toate manualele unui elev, în format electronic", spun ei.

Portofelul electronic francez Moneo este testat şi el pe suport USB în oraşele franceze Bordeaux şi Toulon.

În 2009, s-au vândut 11,4 milioane stickuri USB în Franţa, încasările obţinute de pe urma lor fiind de 164,6 milioane de euro, potrivit Institutului GFK. Pe plan mondial, s-au vândut 1,07 miliarde de astfel de dispozitive, potrivit companiei de cercetare de piaţă Gartner.

Aceste cifre nu includ şi stickurile folosite pentru a se conecta la internet, via 3G sau Wi-Fi. În Franţa, la sfârşitul anului 2009, existau peste două milioane de stickuri USB 3G

Mai multe detalii pe sursa citata, MediaFax.