Hosting si domenii de calitate. Cum alegi hosting si domeniul pentru eficienta la preturi competitive

Hosting si domenii de calitate. Cum alegi hosting si domeniul pentru eficienta la preturi competitive Hosting de calitate? 17 criterii care te vor ajuta sa-l alegi!

Iata cateva criterii care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere a companiei si pachetului de hosting care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale.


Pentru inceput, noteaza-ti specificatiile, optiunile si caracteristicile serverului de care ai avea nevoie: spatiu pe disc, latimea de banda, casute de e-mail, numar de IP-uri, scripturi preinstalate etc. inainte de a incepe evaluarea companiilor care ofera servicii de gazduire.

Criterii pentru alegerea hostingului si domeniului
1. Asigura-te ca serverul beneficiaza de o conexiune la internet suficient de rapida. Daca domeniul administrat vizeaza utilizatorii din Romania, serverul trebuie sa aiba conexiune Metropolitana.

2. In cazul serverelor shared, este indicat sa stii numarul de site-uri cu care vei imparti serverul. Cu cat sunt mai multe site-uri pe un server, cresc sansele sa fie "incetinit" site-ul tau. Compara numarul de conturi de pe un server cu numarul de conturi folosit de alte companii de hosting, ca sa un punct de pornire la negociere. Pentru un acces total, neingradit la resursele serverului, ar fi bine sa fie max.100 de conturi per server..

3. Studiaza cu atentie limitarile de banda ale diferitelor pachete de gazduire si asigura-te ca nu ti se vor cere plati pentru trafic suplimentar daca site-ul tau va avea un numar mai mare de vizitatori - aceasta desi multe companii de hosting specifica in oferta ca traficul este nelimitat.

4. Afla locul datacenterului companiei de hosting. Daca site-ul tau are trafic foarte mare, iar datacenterul se afla in Romania, dar nu in Bucuresti, este posibil sa platesti traficul suplimentar la un pret mai mare decat daca datacenterul ar fi in Capitala.

5. Afla ce fel de suport tehnic ofera compania de hosting. Suportul 24/7 si raspunsurile rapide sunt cerinte perfect rezonabile - poti testa suportul la miezul noptii, de exemplu, sa verifici cat de repede si cat de bine ti se raspunde. Un consultant tehnic profesionist trebuie sa fie amabil, calm, politicos si sa ofere pe loc raspunsuri si explicatii clare la intrebari pertinente.

6. Planuieste cu atentie spatiul de care ai nevoie pe disc si nu exclude posibilitatea ca site-ul tau sa se extinda rapid si sa ai nevoie de spatiu suplimentar.

7. Pentru serverele dedicate, cere detalii despre posibilitatea si conditiile in care se poate face un upgrade de memorie, procesor, hard disk etc. Nu uita sa intrebi si care va fi downtime-ul site-ului tau in cazul unui astfel de upgrade.

8. Nu te lasa impresionat de pachete de gazduire destinate site-urilor mici si medii care pluseaza cu anumite facilitati gratuite cat mai mari: 10.000 de adrese de e-mail, 10.000 conturi ftp, 500 baze de date MySQL, 1000 domenii, 10.000 subdomenii etc. E probabil sa folosesti doar o mica parte din toate acestea.

9. Asigura-te ca pachetul de hosting vine cu o platforma CGI-bin adecvata pentru rularea unor scripturi proprii - nu e cazul sa te rezumi la optiunile simple HTML.

10. Daca nu estii familiarizat cu programarea web, cauta pachete de gazduire care iti dau posibilitatea administrarii site-ului tau cu interfete consacrate(cPanel, Webmin etc). Anumite aplicatii care se folosesc in cPanel, de exemplu, sunt gratuite si ofera o multime de facilitati. Nu uita sa ceri instalarea acestora, cand discuti achizitionarea unui pachet de gazduire. Fantastico, de exemplu, este o aplicatie care te ajuta sa rulezi un site pe platforme ca Joomla, WordPress si altele, cu un singur clic. Asadar, cere lista aplicatiilor gratuite ce pot fi instalate pe serverul tau.

11. Alege mereu un serviciu de hosting care ofera acces FTP, pentru incarcarea cu usurinta a fisierelor si editarea scripturilor CGI.

12. Daca pe site-ul tau derulezi activitati comerciale care presupun plati de produse sau servicii, iti trebuie suport SSL (Secure Sockets Layer), pentru a garanta siguranta transferului de informatii referitoare la cardurile bancare intre utilizatori si site.

13. Evalueaza nevoile tale pentru casutele de e-mail. Unele firme ofera casute postale POP, in timp ce altele ofera doar niste aliasuri care, de fapt, redirecteaza e-mailurile catre adrese deja existente. De asemenea, este posibil ca la un moment dat sa ai nevoie de aplicatii denumite "autoresponder" pentru casutele de e-mail - vezi daca ai si aceast tip de aplicatie, utila mai ales in relatia cu partenerii de afaceri.

14. Cauta o companie de hosting care are optiunea de back-up zilnic al serverului. Astfel, in cazul unei defectiuni iremediabile, eviti pierderea bazelor de date si a continutului site-ului tau. Nu ignora acest aspect, este important!

15. Afla referinte despre companii pe forumurile de specialitate si pe Google.

16. Analizeaza cu atentie ofertele firmelor care solicita contracte pe termen lung. Pe de o parte, ai putea economisi bani, pe de alta parte, insa, e indicat sa-ti rezervi libertatea de a schimba compania de hosting.

17. Ultimul, dar poate cel mai important aspect este cel legat de uptime-ul serverului: alege compania de hosting care poate garanta un uptime de min. 99%.

Sursa: Newsletter Trafic.ro, autor Liviu Costache