Cele mai importante tendinte IT in 2010. Previziuni pentru 2010 - Top amenintari informatice in securitatea IT, tendinte in IT Outsourcing si noua lum

Cele mai importante tendinte IT in 2010. Previziuni pentru 2010 - Top amenintari informatice in securitatea IT, tendinte in IT Outsourcing si noua lume Linux

Am pasit in 2010 iar tendintele anului incep sa prinda contur devenind certitudini. Specialistii IT Assist au urmarit indeaproape si analizat toate acestea alcatuind un top al certitudinilor.


Deoarece lumea IT-ului este mult prea vasta pentru a cuprinde toate domeniile, am impartit tendintele IT in mai multe categorii dintre care va prezentam cele mai relevante 5 tendinte din 3 categorii relevante in 2010: securitatea IT si amenintarile informatice, IT Outsourcing si solutiile Linux/open source.

O dezbatere mai ampla a tendintelor Linux si de securitate va fi moderata de Directorul Tehnic IT Assist, Mircea Mitu, la conferinta IDG **Open Source, Linux si Interoperabilitate in contextul noilor tehnologii web**, ce va avea loc pe data de 23 februarie 2010, la Hotelul Capital Plaza, din Bucuresti.

Top 5 tendinte in Securitatea IT. Amenintarile informatice ale anului 2010
1. Browserul dumneavoastra preferat. Va deveni principala modalitate prin care baietii rai (aka hackeri, spammeri, crackeri, etc.) vor incerca sa implanteze pe calculatorul dumneavoastra malware sau sa va fure date personale, conturi bancare, etc . Fie ca folositi Windows, Linux, Mac, Android, iPhone aveti un browser instalat, browser care este poarta dumneavoastra prin care accesati Internetul. Cu ajutorul unor instrumente precum exploit-uri, phishing, tehnici de inginerie sociala, in 2010 browserul dumneavoastra este principala tinta de atact.
2. Search engine results poisoning. Un mecanism relativ nou in distributia de malware este pozitionarea unei pagini ce contine malware in topul rezultatelor unei cautari intr-un motor de cautare. Ca si initiere a acestui vector de atac, se pleaca de la un cuvant sau cuvinte foarte cautate cu un motor de cautare (exista instrumente precum Google Trends care faciliteaza gasirea cuvintelor cu mare popularitate la un moment dat,). In pasii urmatori se creaza un site/pagina legat de acel set de cuvinte, este optimizata din punct de vedere SEO, apoi folosind reteaua deja existenta de calculatoare infectate, se acceseaza pagina respectiva pentru a-i creste rank-ul in cautarile Google. Intr-un interval de ore pagina respectiva ajunge in topul cautarilor si cresc si mai mult sansele ca un utilizator sa se infecteze accesand acea pagina..
3. Social networks Fie ca le folositi sau nu, retelele sociale au crescut extrem de mult in popularitate. Facebook, spre exemplu, are peste 400 milioane utilizatori, ceea ce ar face-o a treia tara ca marime dupa China si India, lucru care face foarte atractiv targetarea retelelor sociale folosing in principal tehnici phishing, social engineering, exploit-uri.
4. Exploits Anul 2010 a inceput furtunos in zona exploit-urilor prin publicare exploit-ului de Internet Explorer, exploit care a fost folosit si in atacurile asupra Google din China. Atacurile asupra programelor Microsoft va continua in special pentru Windows 7 si Internet Explorer. Alte software-uri vor fi de asemenea targetate. Adobe Pdf Viewer spre exemplu, sau orice alt soft care are o raspandire mare, un numar mare de utiizatori.
5. Malware specializat Malware-ul specializat are ca scop atacarea unei anumite entitati, cum ar fi o firma, pentru a obtine date din interiorul ei. Cu toate ca necesita un efort mai mare din partea baietilor rai, beneficiile sunt clare, deoarece un malware specializat ajunge mai greu sa fie detectat de solutiile de securitate existente, deci poate trece neobservat pentru mai multa vreme. Exemplul Google in China, vorbeste de la sine.

Mircea Mitu, Director tehnic IT Assist:
**In 2010 observam o diversificare a amenintatilor informatice. Precautia nu mai este suficienta pentru a ne proteja. De aceea recomandarea IT Assist este sa updatati in permanenta browser-ul dvs. cu ultimele patchuri de securitate oferite de producator si sa folositi o solutie de securitate eficienta, cu update la zi.**

Top 5 tendinte in IT Outsourcing. Catre ce se indreapta piata de outsourcing IT
1. Extinderea **cloud computing**. Acest concept se afla la baza dezvoltarii outsourcing-ului IT. Principiul de baza este acela al folosirii unor instrumente sau aplicatii aflate in afara companiei si proprietatea unor terti pentru a suporta desfasurarea unor activitati de business din companie
2. Software as a Service (SaaS) . Companiile romanesti incep sa foloseasca tot mai multe aplicatii furnizate de catre IT Assist **\'in the cloud** sau in regim de inchiriere. Ca si promoter al tendintei SaaS, IT Assist ofera companiilor din Romania aplicatii antimalware (antivirus, antispam, antiphising, antispyware), e-mail si backup-ul datelor. Urmatorul set de aplicatii va fi lansat de IT Assist in 2010 si va include solutii tip Office si de colaborare online.
3. Hardware as a service (HaaS). Acest concept foarte vast este inca la inceput in Romania iar pana acum a fost apanajul exclusiv al companiilor foarte mari cu contracte de milioane de Euro. HaaS pleaca de la inchirierea de echipamente uzuale, imprimante, calculatoare, servere, periferice pana la contracte de inchiriere completa a infrastructurii insotita de managementul si mentenanta acesteia.
4. Managed Services Provider (MSP). MSP va inlocui modelul traditional al furnizorilor de servicii IT punctuale. In anii trecuti, companiile apelau la resellerii traditionali de echipamente in speranta ca vor putea primi si servicii IT de mentenanta pentru infrastructurile IT. Modelul de lucru MSP ofera companiilor posibilitatea de a se focaliza pe core business-ul lor, lasand furnizorii specializati sa se ocupe de functiile de suport IT.
5. Dezvoltarea solicitarilor de outsourcing concentrat pe tehnologii IT. Pentru sustinerea si cresterea afacerii, companiile romanesti apeleaza la tehnologii tot mai avansate care necesita resurse specializate sau competente crescute, care nu pot fi suportate cu resursele si competentele interne.

IT Assist preconizeaza pe baza trendului ultimei perioade o crestere deosebita a solicitarilor venite din partea companiilor pentru solutii de outsourcing IT specializat pentru virtualizarea serverelor, solutii de backup profesional, managementul securitati datelor.

Marius Militaru, Director Marketing si Vanzari IT Assist, comenteaza cu privire la evolutia outsourcing-ul in IT:
**In anii trecuti (2007-2009) companiile romanesti mici, medii si mijlocii au inceput sa tatoneze si sa considere ousurcing-ul IT ca pe o optiune reala, iar unele au si adoptat anumite forme de outsourcing. In 2010 companiile vor aborda mult mai des outsourcing-ul IT ca pe o necesitate, nu doar ca pe un subiect intens mediatizat si analizat.

Pe masura ce inaintam in 2010, multa lume considera ca outsourcing-ul este cea mai importanta directie pe care o urmaresc companiile care depind de IT pentru a-si desfasura activitatea. In acest an economic dificil toate companiile vizeaza eficientizarea operationala in toate departamentele, inclusiv in cel de IT.**


Top 5 tendinte LINUX. Solutiile open source tot mai prezente in viata noastra.
1. Cloud computing. Aplicatiile clasice se transforma in servicii online furnizate prin intermediul unor infrastructuri de cloud computing bazate pe sisteme de operare Linux (Amazon, RackSpace, Google). Ca si nouatate fata de 2009, in anul 2010 serviciile si plaformele cloud se or dezvolta exploziv.
2. Just works. Dezvoltarea continua de drivere si suport pentru cele mai noi device-uri vor face ca sistemele Linux (desktop, server sau mobile) sa respecte filozofia **Just Works**
3. HPC (high performance computing). Lista celor mai performante calculatoare va fi in continuare dominata de Linux (http://www.top500.org/charts/list/34/os). In 2010 nu se estimeaza schimbari majore, Linux a domninat si va domina acest sector
4. Mobile (android, chrome os, palm, smartbooks, tablets). In 2010 este estimat ca numarul de smartphones, tablets si smartbooks sa depaseasca numarul de PC-uri. Un procent semnnificativ din acestea (25%) vor fi **powered by Linux**.
5. Virtualizare. Principalele solutii de virtualizare, cu exceptia Microsoft Hyper-V, au la baza Linux (VMware, Citrix Xen, OracleVM, KVM).

Mircea MITU, directorul tehnic IT Assist concluzioneaza:
**Browserul, conectivitatea wifi si 3g, cloud computing si virtualizarea vor face Linuxul invizibil pentru majoritatea utilizatorilor, acestia folosindu-l fara sa stie - furnizorii si implementatorii de IaaS, Paas si SaaS insa il vor adopta din ce in ce mai mult datorita flexibilitatii si pretului.**

Comunicat de presa