Youtube (www.youtube.com) are istoria lui. Detalii despre YouTube

Youtube (www.youtube.com) are istoria lui

YouTube (cuvânt englez artificial, pronunţat aproximativ i'u-tiub) este un site web unde utilizatorii pot încărca şi vizualiza videoclipuri.

YouTube (www.youtube.com) a fost creat în februarie 2005 de trei vechi angajaţi ai companiei PayPal. Serviciul cu sediul în San Bruno, California, foloseşte tehnologia Adobe Flash Video pentru a expune o gamă largă de videoclipuri create de utilizatori, incluzând chiar şi clipuri din programele TV.

YouTube face parte din fenomenul recent numit Web 2.0.

În octombrie 2006, Google a anunţat că a ajuns la o înţelegere să achiziţioneze compania pentru 1,65 miliarde $. Afacerea a fost încheiată la 13 noiembrie 2006

YouTube a fost fondat de Chad Hurley, Steve Chen şi Jawed Karim, toţi trei fiind angajaţi ai PayPal.

Înainte de a lucra la PayPal, Hurley a studiat la Universitatea Indiana a Pennsylvaniei, iar Chen şi Karim au studiat împreună la Universitatea Illinois din oraşul Urbana, comitatul Champaign, statul Illinois.

Numele domeniului "YouTube.com" a fost activat la 15 februarie 2005, iar situl web cu această adresă a fost creat pe parcursul următoarelor luni. Creatorii au oferit publicului o primă previzualizare a sitului în mai 2005, cu 5 luni înaintea lansării oficiale.

Succesul lui YouTube a afectat situl companiei Universal Tube & Rollform Equipment, a cărei adresă era utube.com.

Din cauza numărului mare de vizitatori nesiguri de scrierea corectă pentru YouTube (utube se citeşte la fel ca şi youtube), situl companiei Universal Tube s-a supraîncărcat şi a fost închis.

La începutul lui noiembrie 2006, Universal Tube a iniţiat un proces federal împotriva lui YouTube, cerând ca domeniul youtube.com să le fie transferat lor.