Twitter pregateste o tehnologie pentru evitarea cenzurii in China si Iran

Twitter pregateste o tehnologie pentru evitarea cenzurii in China si Iran

Platforma de microblogging Twitter lucreaza la elaborarea unei tehnologii cu ajutorul careia spera sa impiedice guvernele din China si Iran sa cenzureze utilizatorii serviciului din aceste tari, informeaza Financial Times, in editia online.


Evan Williams, Chief Executive si co-fondator Twitter, despre care se crede ca a ajutat protestatarii anti-guvernamentali din Iran sa organizeze rezistenta contra autoritatilor, a declarat ca dezvoltatorii de programe lucreaza la "proiecte interesante" pentru a impiedica blocarea retelei de catre guvernele straine.

In cadrul World Economic Forum, Williams a spus ca admira Google pentru decizia anuntata luna trecuta de a critica cenzura din China si de a face public faptul ca serviciile sale au fost tinta unor atacuri.

El a precizat insa ca platforma Twitter este prea mica pentru a adopta o pozitie similara.

"Suntem partial blocati in China si in alte regiuni si ni s-a intamplat acelasi lucru si in Iran.

Cea mai productiva modalitate de a lupta contra acestor blocaje nu este de a incerca sa purtam discutii cu autoritatile din China sau din alte tari, care sunt impotriva a ceea ce facem.

Sper ca exista insa modalitati tehnologice de evitare a acestor bariere", a spus el.

Williams a precizat ca Twitter are un avantaj in a scapa controlului cenzorilor guvernamentali operand ca retea de aplicatii online si pentru telefoane mobile, decat ca site de sine statator. "Twitter este o retea accesata in mii de feluri", a spus el.

Evan Williams a fost unul dintre directorii de retele de socializare, alaturi de cei de la MySpace, Facebook si LinkedIn, care au luat parte la o dezbatere organizata la Davos in legatura cu cenzura online.

Luna aceasta, Google a anuntat ca pune capat cenzurii pe versiunea in chineza a motorului sau de cautare in semn de protest fata de incercarile chineze de a accesa ilicit conturile utilizatorilor sai si retelele altor companii americane cu activitati in acelasi domeniu.