Turcia a blocat 3.700 de site-uri din ratiuni politice

Turcia a blocat 3.700 de site-uri din ratiuni politice

Turcia a blocat 3.700 de site-uri din ratiuni politice, aceasta actiune fiind condamnata de reprezentantii OSCE, care cer reformarea legislatiei privind libertatea de expresie, informeaza The Independent.


Milos Haraszti, reprezentantul OSCE pe probleme legate de libertatea de expresie, a sesizat blocarea de catre guvernul turc a catorva mii de site-uri "din motive politice si arbitrare". El a atras atentia ca legislatia turca privind internetul nu protejeaza libertatea de expresie in tara, motiv pentru care ar trebui modificata.

"In forma sa actuala, Legea 5651, cunoscuta si sub numele de Legea privind Internetul din Turcia, nu doar limiteaza libertatea de expresie ci si restrictioneaza sever accesul cetatenilor la informatii", a declarat Haraszti.


Dintre site-urile blocate de autoritatile turce fac parte YouTube, GeoCities si anumite pagini Google.

"Chiar daca anumite forme de continut sunt evaluate ca negative si merita sa fie sanctionate, legea nu este potrivita. Prin blocarea accesului la mii de site-uri, Turcia a paralizat practic retelele de socializare si numeroase platforme online", a spus Haraszti.

"Unele dintre argumentele oficiale pentru a bloca internetul sunt arbitrare, au ratiuni politice si sunt incompatibile cu angajamentele privind libertatea de expresie ale OSCE", a adaugat reprezentantul organizatiei.

Haraszti a spus ca legislatia turca a esuat sa protejeze libertatea de expresie, jurnalistii continuand sa fie sanctionati penal si riscand sa fie condamnati la inchisoare pentru initiativele lor.


Primul semnal de alarma legat de incalcarea libertatii presei in Turcia a fost tras in momentul in care statul a penalizat trustul media Dogan cu o amenda de 3,3 miliarde de dolari, pentru a obliga compania sa se supuna legislatiei care limiteaza dreptul firmelor turcesti de a avea patronat strain.

Sursa: TehnoPOL