Poliţele RCA vor fi emise exclusiv în sistem electronic

Poliţele RCA vor fi emise exclusiv în sistem electronic

Poliţele de răspundere civilă auto - RCA vor fi emise începând de mâine exclusiv în sistem electronic ca urmare a unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.


Strict tehnic, măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar va putea fi pusă efectiv în aplicare abia de mâine, când firmele îşi redeschid porţile.

Concret, asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliţă direct în sistemul informatic şi va elibera poliţa asiguratului tot sistemul informatic. La fel ca şi până în prezent, asigurătorul va înmâna totodată asiguratului şi vigneta pe care acesta din urmă are obligaţia să o aplice pe parbriz.

Până acum, poliţele erau completate cu pixul, iar brokerii trimiteau ulterior datele către firmele de asigurare. Au apărut însă şi cazuri în care intermediarii au luat banii şi n-au înregistrat poliţele. În faza actuală, este încă nevoie să apelaţi la reprezentantul unui broker sau al unei firme de asigurări pentru încheierea poliţei.

"Considerăm că măsura va conduce la diminuarea erorilor umane de completare a poliţelor RCA şi implicit la creşterea acurateţei bazei de date", susţine preşedintele Comisia de Supraveghere a Asigurărilor -CSA, Angela Toncescu.

Bonus - până la 50%, malus maxim 200%
De asemenea, va intra în vigoare sistemul bonus-malus care va aduce discounturi la poliţa RCA şoferilor care nu au avut accidente dar, pe de altă parte, va determina o creştere a valorii poliţei pentru cei care au fost implicaţi în evenimente rutiere.

Continua lectura stirii pe sursa