Spam-ul produce pierderi companiilor romane

Mesajele e-mail nesolicitate aduc pierderi de zeci de milioane de euro companiilor din Romania

Un studiu realizat de IT Assist analizand un total de 1.16 Milioane de e-mailuri trimise catre 1.700 casute de e-mail ale utilizatorilor din companii, pe perioada unei luni, releva faptul ca 58.13% din aceste mesaje sunt de tip SPAM sau PHISHING.


Concluzia este ca un utilizator de e-mail primeste in medie 22 de mesaje e-mail pe zi din care aproximativ 9 sunt legitime iar restul reprezinta mesaje nesolicitate.

Acest studiu, impreuna cu concluziile sale, face parte integranta din campania educationala “Un IT eficient conduce la costuri mai mici si profituri mai mari” lansata de furnizorul de solutii si servicii IT pe 15 Septembrie 2009.

Dl Mircea Mitu, Director tehnic IT Assist declara:

“Pierderile cauzate de un singur tip de incident IT – mesajele nesolicitate – pot fi foarte importante. O companie cu doar 20-30 de angajati, cu acces la e-mail si care nu foloseste o solutie de filtrare a e-mailurilor, poate primi in medie 150 – 200 de mii de mesaje nesolicitate intr-un an.”


Daca presupunem ca un angajat pierde doar 30 secunde cu descarcarea/citirea/stergerea fiecaruia dintre aceste mesaje, rezulta o pierdere directa de 1250 ore lucratoare pe an, adica aproximativ 4.000 de EURO pe an (calculati la un cost mediu cu fiecare angajat de numai 500 EURO pe luna).

“Fiecare companie isi poate face propriul calcul pornind de la aceste cifre. La costul direct cauzat de pierderea de timp ar trebui adaugate si costurile legate cu banda Internet consumata, costurile de oportunitate, ca sa nu mai punem la socoteala pierderile ce pot fi suferite de urmarirea link-urilor periculoase din aceste mesaje. Intr-o firma cu 30-40 angajati si cu productivitate mediu-ridicata unde costul per angajat, incluzand salariul, taxele si regiile este de cel putin 1000 EURO pe luna, pierderile totale datorate mesajelor nesolicitate ajung la 10.000 EURO pe an.”

continua Dl. Mitu.

Utilizarea unei solutii de reducere a mesajelor de tip PHISHING sau SPAM este indicata pentru toate companiile care folosesc comunicarea prin e-mail.

Pentru companiile care nu au un departament IT sau pentru companiile care vor sa aiba un cost total al utilizarii solutiilor mult mai scazut recomandam utilizarea de servicii externalizate de tip <> care beneficiaza de partajarea resurselor hardware si software precum si de specialisti in gestionarea solutiilor.

“Solutiile si serviciile <> oferite de IT Assist au un grad mare de detectie si eliminare a mesajelor nesolicitate fiind capabile sa elimine peste 90% din aceste pierderi financiare.

Solutiile noastre au un Cost Total de Operare foarte scazut datorita faptului ca au resurse hardware si specialisti partajati, aducand companiilor beneficiare o recuperare a investitiei de peste 500%” declara Dl. Marius Militaru, Directorul de Marketing si Vanzari al IT Assist.

“Pentru a beneficia de mai multe informatii precum si consultanta gratuita, recomandam inscrierea companiilor in programul nostru educational. Reamintim ca inscrierea in programul educational se poate face telefonic la numarul 0728 ASSIST sau prin e-mail la iteficient@itassist.ro.

Inscrierile sunt gratuite si dau acces companiilor interesate la o larga baza de informare si consultanta gratuita” incheie Dl. Militaru.

Prezentat de IT Assist