Legea copyright-ului: companii condamnate penal pentru piraterie software

Legea copyright-ului: companii condamnate penal pentru piraterie software

Tribunalul Sibiu a anuntat primele doua condamnari din Romania ale unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Pe 3 iunie si pe 2 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au primit amenzi penale in valoare totala de peste 30.000 euro, iar administratorii au primit inchisoare cu suspendare


Astfel, societatile au fost obligate, in solidar cu inculpatii persoane fizice, la plata de despagubiri civile in valoare de 16.350 euro si, respectiv, 5.700 euro, conform Business Software Alliance (BSA), organizatie non-profit din care fac parte companii producatoare de software precum Apple, Adobe, Microsoft sau Gecad Software.

La aceste sume s-au adaugat amenzi penale de 20.000 lei (4.700 euro) pentru fiecare companie.

Legea privind incriminarea folosirii de soft piratat in cadrul companiilor exista de mai multi ani. De ce a durat atat pentru ca primele societati comerciale sa fie condamnate? Printre motive, specialistii indica birocratia, numarul de personal foarte mic implicat in actiuni de cercetare precum si mentalitatea conform careia folosirea de software piratat "nu este o greseala atat de mare si nu dauneaza grav" au franat activitatile de acest gen.

In primele sapte luni ale anului curent, echipe ale Inspectoratelor de Politie, cu sprijinul tehnic al BSA, au verificat 1.000 de persoane fizice si juridice, constatandu-se aproape 600 de infractiuni.


Au fost confirmate 420 de cazuri de urmarire penala, 95 finalizandu-se cu trimitere in judecata. In timpul verificarilor, politistii au ridicat peste 36.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse piratate. Prejudiciul total cauzat BSA in cazul acestor firme este de 3,25 mil. euro.

Citeste articolul publicat, integral pe sursa