Google elaboreaza un sistem pentru plata accesului la continutul online

Google elaboreaza un sistem pentru plata accesului la continutul online

Google lucreaza la elaborarea un sistem de plati online care sa permita publicatiilor perceperea unei taxe de la cititori, pentru accesarea articolelor publicate in editiile online, a anuntat saptamana trecuta centrul de analiza media a Universitatii Harvard, citat de AFP.


Potrivit Nieman Journalism Lab, care are sediul in campusul Universitatii Harvard (Massachusetts), Google ar fi prezentat deja proiectul organizatiei Newspaper Association of America (NAA), dupa ce aceasta a solicitat companiilor specializate in domeniu propuneri de sisteme de plata a continutului online.

In acelasi timp, Nieman Journalism Lab si-a exprimat, pe site-ul sau (www.niemanlab.org) surpriza in ceea ce priveste faptul ca Google vrea sa isi ofere serviciile institutiilor media, avand in vedere "relatia fragila" pe care o are cu acestea.

Faptul ca Google nu are o relatie foarte buna cu presa este confirmat si de numarul foarte mare de publicatii care critica Google News, agregatorul de stiri al Google care redirijeaza cititorii catre continutul online al publicatiilor, fara a le oferi insa acestora niciun fel de compensatii. La randul sau, Google considera ca face un serviciu publicatiilor, prin redirectionarea de trafic catre site-urile acestora.

Luna trecuta, News Corp., companie condusa de Rupert Murdoch, a purtat discutii cu editorii marilor cotidiene americane, inclusiv cu cel al New York Times, in legatura cu posibilitatea dezvoltarii unui consortiu care sa perceapa taxe pentru accesul la continutul online al ziarelor.

In prezentarea de proiect remisa NAA, Google estimeaza ca "publicitatea va ramane probabil cea mai importanta sursa de venituri a institutiilor de presa", dar ca perceperea de taxe de la utilizatori "ar putea aduce sume de bani suplimentare deloc neglijabile".

Mai multe detalii