Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului analizeaza 11 website-uri

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului analizeaza 11 website-uri

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a desfasurat o actiune de verificare a 11 website-uri care comercializeaza produse electronice pe piata din Romania si a decis continuarea investigatiilor in cazul a 6 dintre acestea.


Actiunea face parte dintr-un amplu proiect coordonat de Comisia Europeana prin DG SANCO si are ca scop verificarea respectarii prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte si a legislatiei din domeniul comertului electronic si a comertului la distanta.

In cadrul acestui proiect, denumit Internet Sweep, investigatiile s-au desfasurat simultan in 26 de state membre ale Uniunii Europene, cat si in Norvegia si Islanda, care fac parte in Reteaua de Cooperare in domeniul protectiei consumatorilor.

Au fost vizate website-uri care comercializeaza produse din categoria celor mai bine vandute electronice pe piata europeana, si anume: MP3/MP4 playere, PC-uri şi accesorii, camere foto digitale, DVD–uri, telefoane mobile si console de jocuri.

Raportul Comisiei totalizeaza un numar 369 de website-uri verificate de autoritatile statelor participante, criteriile de selectie fiind popularitatea acestora sau reclamatiile primite de la consumatori.

Modalitatea de selectare a acestor site-uri este definita prind procedura de desfasurare a actiunii de Sweep Internet, luandu-se in considerare nemultumirile exprimate de consumatori vis-a-vis de anumite website-uri si statisticile referitoare la acest domeniu de piata. 200 dintre website-urile verificate se bucura de o larga popularitate, fiind printre cele mai accesate si utilizate de catre consumatorii europeni pentru achizitionarea de produse electronice.

Biroul de presa al A.N.P.C.