AirStrato, prima aeronavă românească fără pilot, testată în SUA

AirStrato, prima aeronavă românească fără pilot, testată în SUA


Aeronava stratosferică AirStrato, produsă de firma ARCA Space Corporation, o companie americană de cercetare şi dezvoltare care a fost fondată ca ONG în România, va fi testată în oraşul Las Cruces, New Mexico, pentru a obţine certificarea oficială. AirStrato este prima aeronavă fără pilot proiectată în România.

AirStrato este o aeronavă fără pilot de mari dimensiuni, destinată pentru a realiza o punte între aeronavele militare de performanţe şi costuri ridicate şi dronele mici cu preţuri şi performanţe reduse, disponibile comercial afirma realitatea.

Există două variante disponibile, aeronava stratosferică AirStrato Explorer cu autonomie prelungită şi AirStrato Pioneer, concepută pentru zboruri de joasă altitudine.

Ambele variante pot fi echipate cu panouri solare sau propulsie hibridă.


În prezent, ARCA Space Corporation lucrează la finalizarea testelor de zbor pentru aeronava AirStrato şi pentru testarea rachetelor Haas 2B şi Haas 2C. Haas 2B este proiectată pentru turismul spaţial şi va oferi o experienţă reală astronauţilor săi, similară cu racheta Redstone, folosită pentru a duce primul american în spaţiu.

Haas 2B va fi operată din Spaceport America.