Google va aplica ''dreptul de a fi uitat'' la căutările WEB

Google va aplica dreptul de a fi uitat la căutările WEB


În 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât ca Google să respecte cererile de ștergere a anumitor rezultate ale căutărilor online, decizie ce a devenit cunoscută ca ''dreptul de a fi uitat''. În baza acestei decizii, utilizatorii europeni de internet pot trimite o cerere către Google în care să ceară companiei americane să șteargă rezultatele care nu mai sunt relevante sau care sunt depășite.

Până acum, Google ștergea doar rezultatele căutărilor efectuate pe unele site-uri ale sale europene, precum google.co.uk, google.de sau google.fr, iar utilizatorii de internet din alte țări UE găseau rezultatele căutărilor pe domeniul de internet google.com.

Google va aplica ''dreptul de a fi uitat'' la căutările din întreaga Uniune Europeană începând din această săptămână


Gigantul american Google a confirmat că va elimina unele rezultate ale căutărilor efectuate pe site-urile sale de internet de utilizatorii de pe teritoriul Uniunii Europene, începând din această săptămână, conform ''dreptului de a fi uitat'' stabilit în 2014 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și aplicabil oricărui motor de căutare, relatează theverge.com în baza comunicatului oficial postat de companie pe blogul Google Policy Europe.



În comunicatul publicat la 4 martie, Google confirmă că în urma discuțiilor cu autoritățile de reglementare va începe din această săptămână să șteargă rezultatul căutărilor de pe toate site-urile sale de internet dacă acestea au fost efectuate de pe teritoriul UE.

În momentul de față, dacă cineva trimite prin formularul nostru web o adresă URL pentru a fi ștearsă, iar noi stabilim că cererea întrunește criteriile stabilite de Curte (informațiile care urmează să fie șterse sunt inadecvate, irelevante, nu mai sunt relevante sau sunt exagerate și nu prezintă interes public), atunci vom delista URL-ul respectiv din rezultatele căutării generate ca răspuns la o căutare pentru numele persoanei respective.

''Dreptul de a fi uitat'' s-a dovedit până în prezent controversat, deoarece susținătorii dreptului la liberă exprimare sunt de două ori mai mulți decât cei care susțin că acest drept este important pentru protecția datelor cu caracter personal. Din mai 2014, am muncit intens ca să găsim echilibrul corect în implementarea hotărârii Curții de Justiție, mai precizează Google în același comunicat.

În mai 2014, Curtea Europeană de Justiție a dat câștig de cauză cetățeanului spaniol Mario Costeja Gonzalez care a cerut să fie șterse anumite linkuri de internet dintr-un articol online al ziarului spaniol La Vanguardia în care se făcea referire la o licitație asupra locuinței sale, dar pe care el ulterior a reușit să o achite.

CJUE a concluzionat că utilizatorii pot solicita motoarelor de căutare, în anumite condiții, să șteargă din lista de rezultate linkurile către informații care afectează viața lor privată. Lista de rezultate este obținută în urma interogării respectivului motor de căutare cu numele persoanelor vizate.

Numai în prima zi după luarea acestei decizii (30 mai 2014) Google a primit peste 12.000 de cereri pentru ștergerea unor rezultate de pe motoarele sale de căutare.

Sursa: Agerpres