Ce caută românii cel mai des pe Internet ?

Ce caută românii cel mai des pe Internet


În afară de nevoia de informare, utilizatorii din România accesează internetul fix de acasă pentru comunicare, 75% dintre respondenţi comunicând cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre aceştia prin schimbul de e-mailuri.



90% dintre utilizatorii de internet fix din România folosesc internetul de acasă pentru a căuta informaţii, a citi ştiri şi pentru a fi la curent cu diverse evenimente. Aceasta este concluzia unui studiu de piaţă realizat recent de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Activităţile recreative reprezintă a treia categorie între interesele utilizatorilor de internet fix de acasă: 61% dintre respondenţi urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, iar 52% dintre cei chestionaţi declară că accesează internetul fix de acasă pentru a juca jocuri online.

În schimb, studiul arată că mai puţini români folosesc de acasă internetul fix pentru a face cumpărături online (39%), precum şi pentru a face tranzacţii bancare sau pentru a plăti facturi prin Internet Banking (22%).

În ceea ce priveşte frecvenţa de utilizare, un român foloseşte internetul fix de acasă, în medie, 24 de zile pe lună. 74% dintre respondenţi îl accesează zilnic sau aproape zilnic (90% în cazul tinerilor între 16-24 ani), în timp ce 16% declară că îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână, iar 4% o dată pe săptămână.

Acelaşi studiu mai arată că internetul fix este accesat de acasă de obicei de pe un computer personal: 72% dintre români se conectează de pe calculator/desktop, 61% de pe laptop/netbook, în timp ce 43% accesează acest serviciu de pe smartphone şi 32% de pe tabletă afirma Realitatea ca sursa citata.

Un alt dispozitiv prin intermediul căruia utilizatorii casnici au început să acceseze internetul este reprezentat de aparatele de tip Smart TV, utilizate în 9% dintre gospodării.

Atunci când îşi aleg o conexiune la internet, principalul criteriu de care utilizatorii ţin cont este cel financiar, pentru 66% dintre români fiind important preţul abonamentului. 62% dintre ei sunt interesaţi de stabilitatea conexiunii, în timp ce 48% de vitezele maxime de transfer oferite de furnizor.