EnLighten App, aplicaţia care oferă şoferului informaţii în timp real despre evoluţia culorii semaforului

EnLighten App, aplicaţia care oferă şoferului informaţii în timp real despre evoluţia culorii semaforului



BMW Group este primul constructor de automobile care integrează EnLighten App în interfaţa sa de infotainment. Aceasta informează conducătorul auto în timp real cu privire la evoluţia culorii următorului semafor pe traseu şi poate fi integrată deja pe toate modelele care au instalată opţiunea apps. EnLighten App este o integrare Car2X şi Car-to-Infrastructure Communication, conceptul prin care automobilul face schimb de date cu elemente din infrastructura rutieră pentru o mai bună informare a şoferului. În acelaşi timp, arată potenţialul integrării BMW şi MINI Apps.

Aplicaţia EnLighten poate afişa pe ecranul central al sistemului iDrive culoarea următorului semafor de pe traseu. În acelaşi timp, este prezentată o numărătoarea inversă până la schimbarea stării semaforului. Pe baza poziţiei şi a vitezei automobilului, aplicaţia poate face recomandări dacă automobilul va ajunge în intersecţie pe culoarea verde sau nu. În acelaşi timp o alertă audio avertizează înainte de schimbarea culorii semaforului.

La intersecţiile unde există un semafor pentru fiecare direcţie de deplasare, prin semnalizare, aplicaţia este informată cu privire la semaforul relevant pentru şofer şi numai acesta va fi afişat.

Aplicaţia foloseşte reţeaua integrată sau inteligentă de semafoare. În acest moment este disponibilă pentru oraşele Portland şi Eugene din Oregon, SUA şi Salt Lake City, din SUA, oferind informaţii pentru mai mult de 2000 de semafoare. Proiectul este la început şi este de aşteptat ca mai multe oraşe să fie disponibile în viitor.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din iOS App Store şi poate fi activată pe BMW prin conectarea iPhone-ului, prin USB, la automobil. Orice automobil care are funcţia App instalată, indiferent de data de fabricaţie, poate folosi această aplicaţie.

Integrarea telefoanelor şi aplicaţiilor în automobil


BMW Group a jucat un rol de pionierat în ceea ce priveşte integrarea telefoanelor în automobil, dar şi a altor produse Apple. În 2004, BMW oferea în premieră mondială o interfaţă iPod complet integrată într-un automobil. Din 2008, BMW a devenit primul constructor de automobile care furnizează acces la internet, complet integrat în maşină şi disponibil gratuit. Din 2011, BMW a prezentat tehnologia proprie A4A (Apps for Automotive) care permite utilizarea aplicaţiilor dezvoltate pentru telefoanele mobile şi pe sistemul de infotainment al maşinii. O dată aplicaţiile instalate şi conectarea telefonului mobil la automobil, aplicaţia este pornită. Telefonul comunică cu automobilul şi toate funcţiile aplicaţiei sunt complet integrate în sistemul de infotainment, cu informaţii afişate inclusiv pe Head-up Display sau cu posibilitatea de a accesa aplicaţia prin comandă vocală.

Pe lângă aplicaţiile dezvoltate de BMW şi integrate în aplicaţia „BMW Connected” (care include reader RSS, webradio, Twitter sau Last Mile Navigation) mai sunt oferite în acest moment, pentru România, alte 11 aplicaţii, printre care Aupeo!, Deezer, GoPro sau M Laptimer.

Marele avantaj al acestui sistem este posibilitatea de a beneficia de aplicaţii noi, imediat integrate în automobil, chiar şi dacă acestea au fost lansate după fabricarea automobilului. Acesta este, în cele mai multe cazuri, imediat compatibil cu noua aplicaţie, aşa cum este cazul EnLighten App.