Cel mai nou tanc HiTech al US Army

Cel mai nou tanc HiTech al US Army - Robotancul american - este operat de la distanţă şi îşi încarcă singur armele


Robotancul SUA este unul dintre cele mai dezvoltate tancuri create vreodată, şi nici măcar n-are nevoie de şofer, notează „Daily Mail“. Liderii militari americani au dezvăluit faptul că au început deja să testeze „tancul-dronă“, cunoscut sub numele de „Ripsaw“.

Tancul-dronă, după cum îl numesc jurnaliştii „Daily Mail“, poate fi controlat de la distanţă, se poate reîncărca singur şi poate schimba şi muniţia.

Liderii militari americani au declarat că un asemenea tanc ar putea deschide drumul trupelor în cazul unei lupte afirma Adevarul ca sursa citata.

Vehiculul manevrat de la distanţă, aflat încă în faza de dezvoltare, a fost testat şi este capabil să străbată până la un kilometru pe diverse tipuri de teren, anunţă Bob Testa de la departamentului armelor controlate de la distanţă din cadrul Centrului de Cercetare în Armament, al Dezvoltării şi Ingineriei.

În timpul testelor, Ripsaw a fost urmat de un vehicul blindat M113, condus de un şofer, dar care a rămas cu cel puţin un kilometru în urmă. Un alt soldat din vehiculul M113 controla tancul-dronă şi armamentul lui.

Tancul este prevăzut cu o armă care trage singură şi care poate face schimbul între diverse tipuri de muniţie în doar câteva secunde

În loc să o ia de la zero, Testa spune că echipa sa a selectat un vehicul deja produs de compania „Howe and Howe Technologies“ care avea capabilităţi de a fi condus de la distanţă. În 2009, revista „Popular Science“ a numit Ripsaw „invenţia anului“, aşa că tehnologia aceasta este printre noi de ceva vreme, notează „Daily Mail“.

Testa şi echipa lui au transformat vehiculul pentru a putea fi folosit de Armată şi au adăugat o staţie de operare a armelor la distanţă (Common Remotely Operated Weapons Station – CROWS).

CROWS a fost folosit în lupte încă din 2004, în Irak. 


El permite unui soldat aflat într-un tanc sau într-un vehicul blindat să tragă cu arma dinăuntru, adică să nu fie nevoie să scoată capul din vehicul pentru a ţinti.


Mai mult, Testa şi echipa lui au proiectat şi o armă care trage singură şi care poate face schimbul între diverse tipuri de muniţie, cum ar fi cea letală sau non-letală, în doar câteva secunde.

Sursa Adevarul,  FOTO US Army.