Turcia a blocat Facebook, Twitter şi Youtube! [Update] A fost restabilit accesul normal la rețelele de socializare online

Cenzura online: Turcia a blocat Facebook, Twitter şi Youtube


Autoritățile turce au ordonat, luni, blocarea rețelelor de socializare Twitter, Facebook și Youtube pentru a împiedica difuzarea fotografiilor lui Mehmet Selim Kiraz, procurorul ucis pe 31 martie de o grupare teroristă.

Autoritatea administrativă de telecomunicaţii a postat pe Youtube un mesaj prin care explică faptul că interdicţia, prima de mare amploare după interdicția din urmă cu un an pentru împiedicarea difuzării acuzațiilor de corupție care vizau guvernul islamo-conservator la putere, a fost ordonatîă din „măsuri administrative”

Potrivit cotidianului Hurriyet, această măsură a fost luată ca urmare a unei decizii luate în justiție care ordona blocarea a 166 de site-uri care au difuzat fotografia magistratului cu un pistol la tâmplă. Poza a fost difuzată chiar după ce a început luarea de ostatici de către Frontul revoluționar al eliberării poporului (DHKP-C), care a revedendicat operațiunea.

Unul dintre principalele grupuri de presă a fost constrâns să publice scuze oficial pe site-urile și pe coloanele ziarelor sale prin care să condamne „o proastă utilizare a unei fotografii reprezentând simbolurile unei organizații teroriste”.

In timpul luării de ostatici, organismul de control al audiovizualului turc a interzis canalelor de televiziune să transmită în direct imagini de la eveniment.

Sursa: EVZ.

[Update]   A fost restabilit accesul normal la rețelele de socializare online

Accesul normal la rețelele de socializare a fost restabilit marți dimineața în Turcia, după ridicarea, în această noapte, a blocajului care afecta și YouTube, blocaj menit să împiedice difuzarea de imagini cu un procuror turc ucis în timpul unei luări de ostatici, au raportat mass-media, citate de AFP.

Potrivit cotidianului Hurriyet, platforma pentru distribuirea de imagini video s-a conformat, la fel ca Twitter și Facebook înainte ei, cerințelor autorităților turce, care cereau retragerea imaginilor cu procurorul.

Accesul la cele trei rețele de socializare și la peste 150 de alte site-uri a fost blocat timp de mai multe ore luni, în Turcia, la ordinul unui judecător din Istanbul care a decis că imaginile cu procurorul Mehmet Selim Kiraz, având cu un pistol la tâmplă, constituie 'propagandă teroristă' și perturbă 'ordinea publică'.

La 31 martie, Kiraz a fost reținut timp de șase ore într-un tribunal din Istanbul de către doi militanți înarmați ai unei grupări radicale turce de extremă dreapta, grupare ce a difuzat pe rețelele de socializare fotografii ale operațiunii sale. Magistratul și cei doi răpitori au fost uciși după o intervenție a poliției.


În ordonanța pe care a emis-o luni judecătorul de la Istanbul a decis, de asemenea, ca motorul de căutare Google să retragă fotografiile magistratului, sub amenințarea blocării accesului (pentru Google) în Turcia, potrivit presei turce.

Decizia judecătorului a provocat indignarea internauților turci, a opoziției și organizațiilor non-guvernamentale pentru apărarea libertății de exprimare.

În decursul ultimului an, guvernul turc și-a multiplicat măsurile controversate, în încercarea de a reduce la tăcere internetul și rețelele de socializare. În martie 2014, în ajunul alegerilor municipale, actualul președinte Recep Tayyip Erdogan a ordonat blocarea rețelelor Twitter și Facebook, acuzate că ar promova acuzații de corupție la adresa unor persoane din anturajul său.

Parlamentul turc a votat luna trecută o dispoziție ce autorizează guvernul să blocheze un site fără să obțină acordul justiției, dispoziție care a fost totuși cenzurată, anul trecut, de Curtea Constituțională.