Toshiba aniverseaza 3 decenii de la lansarea primul laptop din lume

Toshiba aniverseaza 3 decenii de la lansarea primul laptop din lume

În aprilie 1985, Toshiba lansa primul laptop din lume fabricat în masă – modelul T1100 este cel care a pavat calea computerelor portabile către succesul dispozitivelor pe care astăzi le regăsim în orice casă și birou.

Achiziționarea unui laptop este o acțiune normală și rafinată, fiind uneori chiar o decizie greu de luat datorită varietății de modele cu caracteristici si avantaje diferite, existente în piață. Însă, până la mijlocul anilor 80, computerele erau dispozitive de birou de care utilizatorii erau "legați".

În urmă cu exact 30 de ani, Toshiba pornea o nouă revoluție tehnologică prin lansarea pe piața Europeană a primului laptop, pe numele său T1100.

Toshiba T1100 era primul laptop de larg consum din lume. Nu avea hard disk, ci doar unitate de dischetă de 3.5". Procesorul era Intel 80C88 și opera la frecvența de 4.77 MHz, acesta fiind o variantă a popularului procesor Intel 8088.

Era echipat cu un ecran LCD monocrom ce putea afișa doar text la o rezoluție de 640 x 200 pixeli.

Deși dispozitivul rula sub sistemul de operare DOS care era încărcat de pe dischetă direct în memoria RAM, primul laptop Toshiba era îndeajuns de mic și de ușor pentru a fi transportat într-o geantă sau rucsac și avea autonomie de până la 8 ore.

Acest pas de pionierat în direcția producției de computere portabile de larg consum a revoluționat domenii precum arhitectură, inginerie și marketing. Piața a primit foarte bine modelul T1100 datorită portabilității sale, iar în primul an de la lansare Toshiba a vândut 10.000 de unități, majoritatea în Europa.

Un an mai târziu, Toshiba lansa laptopul T3100 cu hard disk integrat, o premieră mondială printre laptopurile de la acea vreme și echipat cu un procesor ce avea o performanță ce putea fi întâlnită doar pe desktop-uri. În urma acestor rezultate, Toshiba a continuat să își extindă portofoliul de produse portabile și a început comercializarea acestora în SUA și Japonia. Laptopurile Toshiba, inclusiv T1100, au ajutat la expansiunea pieței IT, încurajând dezvoltarea industriei de componente pentru dispozitive portabile și au contribuit la dezvoltarea societății informaționale.

În prezent, Toshiba are deja un portofoliu impresionant de inovații tehnologice, realizate pe parcursul ultimilor 30 de ani: primul Notebook cu CD-ROM (1995), primul Notebook cu DVD (1997), primul Notebook cu BT și Wlan (2001), primul PC- Tablet convertibil (2002), primul Notebook cu tehnologie 3D fără ochelari (2011), primul Notebook cu ecran 4K (2012).

Este foarte greu de găsit corespondentul lui T1100 în 2015, însă dacă am adăuga toate inovațiile din 1985 până azi, acesta ar fi Portégé Z30 pentru segmentul business și Kirabook pentru zona de consumer. Portégé Z30 este un Ultrabook cu o greutate de doar 1,2 kg și conectivitate completă, iar Kirabook redefinește conceptul de Ultrabook premium, fiind echipat cu procesoare Intel din ultima generație, ecran PixelPureTM (2560 x 1440) și durată de viață a bateriei de până la 13 ore.

Sursa: Toshiba