SAPPHIRE lanseaza o versiune speciala R9 290X cu 8 GB


SapphireImplementare Tri-X pentru cooler-ul Vapor-Chamber şi noi caracteristici pentru performanţe optime şi support 4K

SAPPHIRE technology, lider şi distribuitor de produse grafice bazate pe tehnologia AMD, a anunţat apariţia unui nou model din seria de plăci grafice de succes R9. SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X OC oferă în premieră un buffer de 8GB tehnologiei de răcire multiplu premiate şi un overclock din fabrică pentru cele mai bune performanţe cu un nivel redus de zgomot.

Bazat pe arhitectura internă Graphics Core Next (GCN) de la AMD cu 2816 procesoare stream, modelul SAPPHIRE R9 290X Vapor-X este o ediţie Overclock ce beneficiază de o memorie impresionantă de 8GB GDDR5 cu frecvenţe de 1375MHz (5.5GB/s efectivi) şi clock-uri pentru nucleu de 1030 MHz. Impreună aceste clock-uri oferă cele mai ridicate performanţe din industrie – dar pentru atingerea acestor performanţe în condiţii de stabilitate sunt necesare componente de calitate aferente întregului design (mai ales în zona de alimentare) împreună cu o soluţie de răcire sofisticată.


Inovaţii SAPPHIRE
Sistemul avansat de răcire dedicat seriei SAPPHIRE Vapor-X a fost proiectat cu o combinaţie de tehnologii inovatoare pentru a oferi nu doar o răcire eficientă, dar în acelaşi timp o funcţionare silenţioasă. SAPPHIRE a pionierat utilizarea camerei de vaporizare la plăcile grafice şi a fost implementată cu success la câteva generaţii. Camera de vaporizare este instalată între GPU şi baza dintre heatisink şi cooler pentru a garanta transferul maxim de căldură de la GPU la cooler.

Noul cooler Vapor-X utilizează cea mai nouă structură Tri-X compusă din 5 conducte de răcire şi trei ventilatoare eficiente. Conducta principală de 5mm este o premieră în industrie, flancată de două conducte de 8mm şi încă două de 6mm asigurând o distribuţie egală a căldurii către cooler. Cele trei ventilatoare de 90mm utilizează lamele tip turbine pentru un flux de aer eficient cu nivel redus de zgomot şi sunt echipate cu câte două seturi de rulmenţi special concepuţi anti-praf. Carcasa este prevazută cu şanţuri ce dirijează fluxul de aer către cooler, inclusiv peste circuitul de alimentare. Combinaţia dintre tehnologiile Vapor-X şi Tri-X oferă temperaturi mai reduse cu 5-10 grade faţă de implementarea Tri-X – oferind o răcire excelentă pentru acest tip de plăci grafice.

Incă o funcţie a coolerului dedicată acestui model nou este PCB Component heat spreader. Baza PCB-ului este extinsă iar unul dintre straturile de cupru este expus. Un radiator adiţional este montat direct pe stratul de cupru permite transferul de căldură preluat de PCB de la GPU şi alte componente către radiator şi răcit de curentul de aer. Doar această funcţie poate reduce temperatura cu câteva grade.

Un nou engine VRM
Pentru a oferi suficientă energie pentru performanţe maxime, Vapor-X utilizează un control digital al energiei şi o secţiune Aero10 VRM cu 10 faze de alimentare si tehnologie Direct-FET pe GPU, memorie şi circuitul de alimentare. Design-ul de alimentare utilizează cea mai nouă versiune de bobine SAPPHIRE Black Diamond, denumite astfel datorită unui cooler negru din feerită pentru o răcire eficientă. Condensatorii solizi cu durată lungă de viaţă sunt dispuşi pe întregul design al plăcii. Denumirea Aero10 provine de la circuitul de alimentare cu 10 faze şi al coolerului ce seamănă cu imaginea unui motor de performanţă.

Recunoscând că seria R9 nu va fi utilizată permanent la performanţele sale maxime, SAPPHIRE a încorporat o nouă caracteristică modelelor Vapor-X denumită Intelligent Fan Control (IFC).Cu IFC în funcţiune, dacă sistemul rulează aplicaţii office 2D sau redare video, numai unul din cele trei ventilatoare va fi operaţional oferind o operare foarte silenţioasă. Odată ce temperatura nucleului grafic creşte, în cazul rulării aplicatiilor 3D, toate cele trei ventilatoare vor funcţiona cu vitezele setate din profil.

Cât de cool este această funcţie?
Utilizatorul beneficiaza de un indicator vizual odată ce logo-ul SAPPHIRE îşi va schimba aspectul de la albastru ce indică o temperatura scăzută, până la galben şi rosu pentru temperaturi înalte.

Compatibilitate universală
SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X este echipat cu Dual BIOS – la atingerea unui buton poate alterna între compatibilitate pentru interfaţa UEFI şi pentru utilizarea la sistemele cu suport nativ. Pentru performanţe optime această placă ar trebui instalată într-o placă de bază cu sloturi de expansiune PCI Express Gen3.0. Mai multe plăci pot fi utilizate în configuraţie CrossFire pe o placă de bază cu suport dedicat.

Cele mai noi display-uri
Configuraţia de ieşiri a modelului SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X cuprinde Dual DVI-D, High speed HDMI 1.4a si DisplayPort 1.2 oferind suport pentru cele mai noi monitoare digitale. Este ideală pentru configuraţii monitor multiplu sau la display-uri cu rezoluţie 4K fără a fi nevoie de adaptor activ.

SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X se află în curs de livrare şi va fi disponibilă prin acelasi canal de distribuţie.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.sapphiretech.com