Sisteme de operare noi alaturi de cel mai frumos laptop din lume

Americanii s-au lăudat la Conferinţa Anuală a Dezvoltatorilor că noul MacBook Pro este cel mai frumos notebook pe care l-au creat până acum

„De câţi dezvoltatori este nevoie ca să schimbi un bec?" a fost întrebarea pusă de Siri, asistentul personal de pe
iPhone, care a deschis Conferinţa Anuală a Dezvoltatorilor (WWDC) organizată de Apple la San Francisco (SUA). Răspunsul la această glumă de „calculatorişti" a fost dat tot de softul inteligent: „De niciunul, este o problemă de hardware".

Totuşi, nu Siri a fost vedeta evenimentului de luni, ci noul MacBook Pro. De grosimea unui deget arătător, cea mai nouă versiune a popularului model de laptop de la Apple a fost supranumit de Phil Schiller, vicepreşedinte al companiei, „cel mai frumos computer pe care l-am creat vreodată".

Laptopul beneficiază de un ecran de tip Retina, având mai mulţi pixeli decât un televizor HD. De altfel, performanţele acestui tip de display sunt cunoscute mai ales utilizatorilor de iPad, care au oferit un feedback pozitiv încă de la prezentarea produselor respective. De asemenea, noul MacBook cântăreşte doar două kilograme şi are o grosime de 1,8 centimetri.

Autonomia promisă este de şapte ore. Preţul bijuteriei Apple este unul pe măsură: de la 2.199 de dolari, pentru versiunea de 15 inchi cu procesor Core i7 la 2,3 GHz, 8 GB şi un hard disk de 256 GB. Odată cu opţiunile pentru un procesor mai puternic sau o memorie pe măsură, preţurile ajung până la 3.750 de dolari.

„Este o realizare inginerească istorică", a mai asigurat Schiller. Totuşi, analiştii IT&C apreciază că nici procesorul, nici memoria şi nici hard disk-urile de până la 768 GB nu sunt o noutate, fiind prezente şi la alte produse de top de pe piaţă, însă aceste mici „neajunsuri" sunt într-adevăr contrabalansate de ecranul de 2.880x1.880 de pixeli.

Stafful Apple a prezentat şi o versiune îmbunătăţită pentru MacBook Air. Varianta cea mai nouă a gadgetului responsabil cu răspândirea ultrabookurilor este dotat cu un procesor de 2.0 Ghz şi cip Intel Core i7, până la 8 GB memorie şi trei porturi rapide USB 3.0. MacBook Air se găseseşte în magazinele din SUA tot de ieri, la un preţ variind între 999 şi 1.499 de dolari.

Sisteme de operare noi

La conferinţa WWDC, oficialii Apple au prezentat şi noul soft iOS6. Aşteptat de specialişti deja de ceva vreme, acesta va prezenta aproximativ 200 de îmbunătăţiri, unele destinate asistentului personal Siri. De altfel, acest nou soft va face posibilă instalarea lui Siri şi pe iPad.

Deocamdată sistemul de operare va intra în testarea beta, pentru un număr limitat de utilizatori, iar din toamnă va fi lansat pe iPad 2 şi 3, iPhone 3GS, iPhone 4 şi iPhone 4S şi a patra generaţie de iPod. Şi pentru sistemele desktop şi laptopuri dezvoltatorii Apple şi-au reînnoit promisiunea lansată în februarie de a lansa Mountain Lion 10.9.

La conferinţa de luni au fost anunţate trei noi aplicaţii: Messages, Reminders şi Notes, dar şi preţul acestuia: 19,99 dolari.
Nicio veste însă despre un nou iPhone. Totuşi, inginerii Apple pregătesc o surpriză: maşinile produse de General Motors, BMW şi Mercedes ar putea avea un buton pe volan special pentru Siri. Cel mai scump laptop din gamaMacBook Pro ajunge la 3.700 de dolari

Sursa: Adevarul